Er zijn allerlei soorten gedichten. Denk aan de klassieke liefdesgedichten of het jaarlijks terugkerende sinterklaasgedicht, waarbij je je familie op de hak neemt. Bij de een zit het dichten net wat meer in het bloed dan bij de ander. Maar hoe je het ook wendt of keert: iedereen krijgt er een keer mee te maken. Of het nou bij het lootjestrekken in groep 8 is of om een gebeurtenis uit je leven vast te leggen. Maar waar begin je als je een gedicht wil schrijven? Je vindt hier 3 basistips om een gedicht te schrijven!

Zorg voor de juiste schrijfomgeving

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om de juiste omgeving op te zoeken om te schrijven. Sommigen schrijven graag in een rumoerige omgeving, zoals in een café of bij mooi weer in de buitenlucht. Anderen schrijven liever in een ruimte met zo min mogelijk afleiding. Als je thuis schrijft, is het handig om een opgeruimde ruimte op te zoeken of om dus eerst even op te ruimen. Zorg ook voor de juiste lichtinval. Zonlicht geeft ons energie en bevordert de productiviteit. Te veel zonlicht kan juist afleiden. Bijvoorbeeld als het recht in je gezicht of op je beeldscherm schijnt. Zorg daarom voor een ruimte en ga gordijnen op maat laten maken. Raamdecoratie van hout als shutters en goedkope jaloezieen kun je constant aan de stand van de zon aanpassen. Dit is dus een handige oplossing. Zorg ook voor een prettige werkplek. Sommige schrijvers zitten graag aan een bureau met een ergonomische stoel. Anderen schrijven liever op een comfortabele fauteuil. Vergeet ten slotte niet om wat achtergrondmuziek aan te zetten. Vaak is rustige, melodische muziek erg prettig om te schrijven.

Bepaal het doel van je gedicht

Nu je de perfecte omgeving hebt om te schrijven, is het verstandig om eerst het doel vast te stellen. Zonder doel is er namelijk een grote kans dat je tegen moeilijkheden aanloopt bij het schrijven. Wordt het een serieus gedicht over een gebeurtenis uit je leven? Of moet het juist vermaken? Houd dit doel steeds voor ogen tijdens het schrijven en zorg dat de woorden het doel nastreven.

Gebruik beeldende taal

Het gevoel wat een gedicht oproept, is heel belangrijk. In gedichten wordt daarom veel beeldende taal gebruikt. Beschrijf hoe de warmte op je huid voelde of hoe de harde wind als klappen in je gezicht voelde. Ook metaforen helpen om de verbeelding bij je lezer aan te spreken. Door beeldende taal te gebruiken, ervaart de lezer precies wat jij beschrijft. Probeer wel om zoveel mogelijke concrete woorden te gebruiken. Als je vage woorden gebruikt, loop je het gevaar dat je lezer een ander beeld voor ogen heeft dan jij wilde schetsen.

Hopelijk heb je met deze basistips een beter idee van waar je moet beginnen als je een gedicht wil schrijven. Veel succes met schrijven!

You may also like

Comments are closed.

More in Artikelen