Als het gaat om het schrijven van gedichten, dan pak je natuurlijk alles aan wat jou beter kan maken. Dat betekent dus ook dat je niet moet schromen om naar de grootmeesters in het vak te kijken. Dit zijn niet alleen de bekende poëten die je al van voor tot achter kent. Juist ook andere soorten woordkunstenaars kunnen veel voor je betekenen. Bovendien zit daar meer achter dan alleen het leren van een bepaalde techniek. Het is bijvoorbeeld interessant om eens te kijken naar de relatie tussen Wim Kan en Frans Ruhl. Daar kan iedereen van leren.

De rol van een assistent

Het kan soms verleidelijk zijn om alles alleen te willen doen. Zeker waar het gaat om het maken van kunst. Dat is waar je het schrijven van gedichten natuurlijk ook onder mag scharen. Toch mag de rol van een assistent daarin niet onderschat worden. Dit is dan ook wat je hiervan kan leren. Juist door de assistentie van Frans Ruhl kon Wim Kan uitgroeien tot wie jij was. Dit is dus een les die je altijd mee kunt nemen. Worstel je met bepaalde punten in je gedichten, laat iemand anders dan eens ideeën voor je aandragen.

Onder de aandacht brengen

Overigens kan je hier nog veel meer van leren. Ook waar het gaat om het onder de aandacht brengen van dat wat je doet, is het aantrekkelijk om hulp te krijgen. Dit is dan ook wat Frans en Franco Ruhl deden voor Kan. Zelfs nadat hij overleden was zorgden zij daarvoor. Wanneer je zelf ergens zeer bedreven in bent, bijvoorbeeld in het schrijven van gedichten, dan is het niet ondenkbaar dat andere kanten juist wat onderontwikkeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan je vaardigheden om jezelf en jouw werk te verkopen. Een goede impresario kan dan van waarde zijn.

Veel blijven werken

Wat je ook kan leren van de grootmeesters uit het verleden, is dat zij niet snel opgaven. Hard werken en veel werken was vroeger de enige manier om er te komen. Tegenwoordig is een raketlancering van een carrière wel iets meer mogelijk. Dat neemt niet weg dat succes hebben nog altijd in grote mate afhankelijk is van de mate waarin je bereid bent om te werken. Dat betekent dus ook dat je veel moet blijven schrijven. Keer op keer opnieuw, ook wanneer het even niet lukt, moet je aan het werk. Zo word je steeds weer iets beter.

Gebruik de inspiratie

Wat je ook kunt doen, is inspiratie zoeken in de werken van anderen. Pas daarmee op dat je geen plagiaat pleegt, of hetzelfde verhaal in een ander jasje steekt. Je kunt echter wel verder op thema’s die door anderen al zijn aangesneden. In gedichten en in muziekteksten is dit vrij gebruikelijk. Zo lenen ook nog eens bij elkaar. Dat betekent dus dat je daardoor een hele grote pool aan mogelijkheden hebt om te verkennen. Op die manier wordt het mogelijk wat gemakkelijker om voldoende te blijven werken. Je kunt iedere keer weer iets nieuws maken op deze manier.

You may also like

Comments are closed.

More in Artikelen